duurzame sneakers

Duurzame sneakers: alles wat je moet weten

We hebben met z’n allen steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Voor duurzaam eten, duurzame energie, duurzame kleding … you name it. Met name duurzame schoenen worden steeds populairder. Omdat de kwaliteit steeds beter wordt en omdat ook de grote merken steeds meer duurzaam produceren. Maar wat zijn duurzame sneakers precies? En wat zijn je opties eigenlijk als je iets milieuvriendelijks aan je voeten wil?

Wat zijn duurzame sneakers?

Duurzame sneakers zijn sneakers die geproduceerd zijn met milieuvriendelijke materialen, die extra lang meegaan of die op een andere manier hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Bijvoorbeeld door een slimme productie met minder afval of door de schoenen zoveel mogelijk lokaal te produceren. Want dat scheelt weer transport … en dus CO2 uitstoot.

Merken met duurzame sneakers

Er zijn een inmiddels meerdere merken alleen maar duurzame sneakers maken. TOMS, bijvoorbeeld. Of Flamingo’s Life. Maar de bekendste is misschien wel Veja. Veja maakt namelijk stijlvolle schoenen met organisch katoen en natuurvriendelijk rubber voor zowel heren, dames als kinderen. Geen wonder dus dat je de schoenen met de bekende ‘V’ tegenwoordig veel in het straatbeeld ziet.

Andere merken met duurzame sneakers:

  • Thousand Fell
  • Allbirds
  • Sole Rebels
  • Womsh
  • Greyder Lab
  • Good Guys Don’t Wear Leather
LT102611A.png
Veja Sneakers

Adidas & Nike

Ook de traditionele merken richten zich meer en meer op duurzame sneakers. Zo heeft Adidas bijvoorbeeld de Adidas Parley collectie met onder andere Ultraboost en NMD_R1 (hardloop)schoenen gemaakt van geupcycled plastic. En Nike maakt brengt ook steeds meer klassieke modellen als de Air Max 90, Air Force 1 en Blazer Mid ‘77 Vintage opnieuw op de markt – maar dan grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal. Zero Waste, zoals ze zelf zeggen.

Check hier ons assortiment.

H02720.png
Adidas Parley

Zijn tweedehands schoenen ook duurzaam?

Zeker! Duurzame sneakers zijn gericht op het verminderen afval. En met tweedehands sneakers hoeven er minder schoenen weggegooid te worden. Bovendien hoeft er daarmee ook minder schoeisel geproduceerd te worden, waardoor we met z’n allen zorgen voor nóg minder afval en uitstoot produceren. Hartstikke duurzaam dus. En een win-win situatie voor de wereld.

En refurbished sneakers?

Refurbished sneakers zijn om diezelfde reden ook duurzame sneakers. De term komt oorspronkelijk uit de IT- en computerbranche. Hierbij worden producten na gebruik gecontroleerd, schoongemaakt, gerepareerd als het nodig is en vervolgens opnieuw aangeboden. En dat kan dus ook met sneakers. Met die gympies die je maar een paar keer gedragen hebt, maar ook met dure sneakers die niet aan de standaard voldoen voor de verkoop. Bijvoorbeeld omdat er een stikseltje verkeerd zit of een bij een ander soort productiefoutje.

sneakers onderhouden
Refurbished Sneakers werkplaats

Goed voor het milieu … en je portemonnee!

Die tweedehands, refurbished sneakers zijn niet alleen goed voor het milieu. Maar ook voor je portemonnee! Voor een nieuw paartje Air Max of Alexander McQueen’s ben je al gauw een half maandloon kwijt. Bij wijze van spreken dan. Terwijl je de met refurbished sneakers vaak wel 50 tot 75% bespaart op de nieuwprijs (afhankelijk van de staat van de schoenen). En het is natuurlijk echt niet zo dat ze minder lekker zitten omdat ze maar een paar keer gedragen zijn of omdat dat ene stikseltje nog steeds verkeerd zitten.

sneakers renoveren
Refurbished sneakers duurzaam

Duurzame sneakers & gegarandeerd fresh

Bij Refurbished Sneakers geven we je favoriete schoenen een tweede leven. We checken ze van hiel tot teen, repareren waar nodig en geven ze altijd een complete cleaningbeurt met onder andere een uitgebreide stoomreiniging, geurbehandeling en Nano Protect coating voor extra bescherming tegen vocht en vuil. Zo zijn ze vaak nog frisser dan wanneer ze uit een muffe doos uit het magazijn komen.

Bekijk ons assortiment duurzame sneakers en ontdek jouw favoriete model!

Misschien vind je dit ook leuk

Zoeken