tweedehands schoenen

Sneakers onderhouden doe je zo, 7 tips

Sneakers onderhouden. Wil je net als ik ook langer met je sneakers doen als maar een paar jaar, dan is het volgende artikel erg nuttig voor jou en je sneakers. Met deze 7 waardevolle tips geef je jouw sneakers een langer leven, en zorgen we er samen voor dat je niet elk jaar weer nieuwe sneakers nodig hebt. Want met de juiste producten en kennis laat je sneakers in een handomdraai weer stralen. Laten we daarom gelijk beginnen met wellicht wel de meest belangrijkste tip:

Refurbished sneakers
Sneakers onderhouden

1. Bescherm je sneakers tegen invloed van buitenaf

Een sneaker is om mee te lopen, en het liefst in de buitenlucht. Maar daar worden ze vies door van alles en nog wat, modder, regen, vuil en viezigheid. Daarom is het erg belangrijk om elke 3 weken je sneakers te beschermen met een goede nano protector. Dit geeft niet alleen een onzichtbaar laagje over je schoen wat deze beschermt, ook stof en leer worden hierdoor gevoed. En gaan zo veel langer mee, let op 1 laag per keer is echt genoeg. Spuit van ongeveer 30cm. de schoen met 1 laag in, en laat de schoen dan ongeveer 20 minuten drogen voor je ze weer gaat dragen.

2. Maak je sneakers regelmatig schoon

Zijn je sneakers vies geworden, maak ze dan zo vaak je kan schoon. Geef vuil en viezigheid geen kans in je materiaal te trekken, en laat vocht geen vijand zijn van de materialen van je schoen. Ik zie het regelmatig in mijn werkplaats voorbij komen, schoenen waarbij het vuil zo diep in het mesh of stof is getrokken dat dit het materiaal in de kern beschadigd. En wat is er makkelijker dan je schoenen als ze nog niet zo heel vuil zijn even af te borstelen met een premium borstel. Of pak die zaterdagmiddag eens om je gehele sneaker collectie eens wat schoonmaak liefde te geven, en heb je hierin geen zin dan kun je dit natuurlijk ook laten doen door De Sneaker Reiniger of lees zijn blogs voor tips en trics.

sneaker onderhoud
Maak sneakers schoon

3. Droog je sneakers voor ze op te bergen

Natte sneakers zijn een enorme vijand voor bijvoorbeeld leer of rubberen midsoles. Het te snel of te langszaam drogen van schoenen zorgt voor uitdroging van deze materialen, en dit zorgt er gewoon voor dat sneakers een paar jaar eerder doorgesleten zijn. Dus zijn je sneakers nat, doe dat het volgende: Droog ze op kamertemperatuur met eventueel een stuk keukenrol in de schoen voor snelle absorbatie van het water. Of koop voor je schoenencollectie een shoefresh, die naast het drogen je schoenen ook nog eens van nare geurtjes bevrijdt. Laat sneakers niet op de verwarming of in de volle zon drogen, dit zorgt juist voor de bovengenoemde uitdroging.

sneakers drogen
Sneakers drogen

4. Werk schade bij of laat dit doen

Zit er lichte schade aan je schoen, verhelpt dit dan snel. Want schade begint vaak klein, maar wordt op den duur een grotere schade. En dan is het vaak niet meer te herstellen of het wordt het eenvoudig te duur. Neem bijvoorbeeeld een hielvoering, deze slijt bij iedereen. Laat deze na verloop van tijd vervangen door een complete leren binnenvoering. Voor maar 29,95 ben je voor minimaal 2 jaar weer af van dit probleem, en je zult ook merken dat zo een nieuwe hielvoering heerlijk loopt. Dit is echt sneakers onderhouden als een vakman.

5. Bewaar schoenen op een veilige plek

En daar bedoel ik geen metalen kluis mee, al is dat in sommige gevallen bij sommige sneakers wel nodig. Maar ik bedoel een donkere en vooral droge plek. Door sneakers donker te bewaren zal zonlicht geen tot weinig invloed hebben op verkleuring van materialen. Zo houdt je de kleuren mooi en zul je vaak na een goede cleaning zien dat het materiaal weer helemaal tot leven komt. Ook een droge plek is belangrijk, want vocht is en blijft een hele vervelende tegenstander voor degenen die meerdere jaren met schoenen willen doen. Een simpele maar effectieve methode is de schoenen te bewaren in de originele doos, en leg dan in de schoenenkast een anti vochtzakje. Vervang deze zakjes 1 x per 3 maanden en je zult versteld staan hoe goed jouw sneaker collectie blijft.

6. Clean en bescherm je zolen

Het onderdeel van een sneaker wat het meeste slijt is een midsole en buitenzool. Regelmatig zie ik filmpjes voorbij komen op Instagram van midsoles Air Max of Jordan die compleet uit elkaar beginnen te brokkelen. Dit is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen door de leeftijd, maar wel te vertragen. En wel met een goede midsole cleaner, waarmee je ze goed schoon houdt. En na het cleanen altijd een midsole protector erop, zodat de midsole goed beschermt is tegen invloeden van buitenaf.

midsole cleaner
Midsole cleaner

7. Draag je schoenen

De laatste tip is ook de leukste, draag je schoenen regelmatig. Materialen zullen flexibel blijven als ze regelmatig opgerekt worden. Dit geldt voor leer, mesh en vooral je midsole. Door er beweging in te houden voorkom je dat de zolen snel zullen breken of uitdrogen. Dus dragen die Nike Air Max, Air Jordan of wat dan ook. Niet in de kast weg laten stoffen, maar rocken die dingen.

Ik hoop dat je met plezier mijn tips over sneakers onderhouden hebt gelezen, en je hiermee jouw sneakers een langer leven kunt geven. Want alleen zo verkleinen we samen de afvalberg. En wil je dan toch voor nieuwe sneakers gaan, denk dan ook eens aan een refurbished sneaker. Welke al een leven en goed onderhoud heeft gehad, en bij jou aan je voet weer nieuwe avonturen kan beleven.

Misschien vind je dit ook leuk

Zoeken