zool vergaat

Schoenzolen vergaan, hydrolyse probleem

Schoenzolen vergaan, voor de sneaker collector of verzamelaar een bekend en groot probleem. Zolen van vooral wat oudere sneakers (bijv. Nike Air Max 1), maar tegenwoordig ook de wat nieuwere brokkelen af of scheuren. Lees in deze blog de oorzaak van hydrolyse en wat er aan te doen is.

schoenzolen vergaan
zolen brokkelen af

Oorzaak afbrokkelen schoenzolen

Sinds ongeveer 20 jaar worden er sneakers met dempende tussenzolen gemaakt van geschuimd polyurethaan (PU). Polyurethaan is een kunststof, waarvan zelfs na het monteren van de zool zal de reactie van het materiaal doorgaat. Polyurethaan materiaal is zeer geschikt voor tussenzool omdat het de impact goed kan absorberen. Net als elk ander materiaal zal PU van nature verslijten en verouderen.

Door het gecombineerde effect van temperatuur en vochtigheid zal het materiaal hydrolyse ondergaan (de splitsing van de verbinding en water), en warmte en slechte ventilatie zullen de hydrolyse versnellen. Dit verouderingsproces treedt altijd op, zeker als de schoenen niet vaak gedragen worden, maar netjes in de kast staan. In het verleden werden materialen gebruikt die dit hydrolyseproces lange tijd niet konden weerstaan ​​om schoenen te maken. Resultaat: PU verbrijzeld van binnenuit. Vooral de Nike Air Max sneakers van 10 jaar en ouder lopen het risico op vergaan door hydrolyse, je herkent dit vaak aan kleine scheurtjes in de midsole. Is het proces eenmaal in gang gezet, dan adviseren wij om niet meer op de schoenen te lopen.

De buitenkant is duurzamer, dus er is in eerste instantie geen bederf zichtbaar. Als je bijvoorbeeld met je nagels aan de buitenkant krast, zal de PU versplinteren. Je kunt het vergelijken met je auto. Als u uw auto langere tijd niet gebruikt, zullen diverse onderdelen uitdrogen/verouderen (o.a. banden en riemen), waaronder dus ook PU-zolen. PU wordt nog steeds gebruikt, maar de vorm is duurzamer. Tegenwoordig maakt de manier waarop dit materiaal wordt verwerkt het slijtageproces veel langzamer, waardoor de tussenzool nu een langere levensduur heeft. ” Maar toch zie je ook nieuwere type sneakers waarbij de midsole,s snel cracken, het is lastig te zeggen welke wel en niet dit probleem heeft.

Kun je hydrolyse tegengaan, sneakers bewaren?

Het proces dat je schoenzolen vergaan is helaas niet tegen te houden, maar wel te vertragen. En dit doe je door heel simpel de schoenen te dragen. Door beweging en verandering in omgeving zal het hydrolyse proces vertraagt worden. Wil je toch je schoenen in een DS conditie houden, berg ze dan droog en donker op. Bij voorkeur in een opbergruimte van ongeveer 18 graden met een lage luchtvochtigheid. Mijn voorkeur gaat zelf uit naar donkere dozen, bijvoorbeeld de originele doos. Transparante dozen of sneakerboxen geven teveel licht door, en dit is niet goed voor je sneaker.

Ook kun je sneakers sealen met een plastic laag, dit noem je krimpfolie. Hiermee geef je vocht en stof geen kans om in de schoen te trekken, en zorg je ervoor dat de schoen jaren langer goed blijft.

sneakers drogen
Sneakers droog opbergen

Luchtvochtigheid kun je zelf meten, hiervoor zijn handige meters op de markt. Is je ruimte toch te vochtig, zet er dan een ontvochtiger bij. Of de bekende zakjes met vocht absorberende korrels, dit werkt prima. Zo houdt je de zolen langer goed, en geniet je langer van je tweedehands sneakers. Wil je zolen laten vervangen, dan kan dit bij De Sneaker Reiniger.

Zolen vervangen?

Zijn je zolen toch helemaal vergaan, dan kunnen ze in sommige gevallen vervangen worden. Neem hiervoor contact op met de werkplaats van De Sneaker Reiniger voor een op maat advies.

Schoenzolen vergaan, maar je herinneringen niet.

Misschien vind je dit ook leuk

Zoeken